Izraelre is átterjedtek a harcok
26 halott négy nap alatt

A negyedik napja tartó utcai zavargások vasárnap Izraelre is átterjedtek. Názáret városában helyi arabok csaptak össze a katonasággal. További utcai harcokra került sor a gázai övezetben és Ciszjordániában is; a halottak számát már legalább huszonhétre teszik, a sebesültekét pedig majdnem ezerre.

Index
2000. október 1. vasárnap 17:49


Amerikai és brit hírügynökségi jelentések egyaránt arról számoltak be, hogy a gázai övezetben mind a palesztinok, mind az ellenük kivonuló izraeli katonák éleslőszerrel lövik egymást. A halálos áldozatok és sebesültek számát még nem hozták nyilvánosságra, helyszíni tudósítók szerint azonban a négy napja tartó összecsapásoknak már legalább huszonhét halálos áldozata volt. A ciszjordániai Hebronban szintén harcok voltak, és Náblúszban egy palesztin rendőrt agyonlőttek az izraeliek. Vasárnap délelőtt újabb hetven ember sérült meg.

A vasárnapi zavargások annak a két palesztinnak a temetése után robbantak ki, akik a szombati összecsapásokban haltak meg. A BBC további izraeli csapatok bevetéséről számolt be Jeruzsálemben, és szombatról vasárnapra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Ehud Barak izraeli miniszterelnök és Jasszer Arafat, a Palesztin Fennhatóság elnöke is. Korábban egyes jelek utaltak arra, hogy a palesztin rendőrség megpróbál rendet teremteni, másutt azonban ők is bekapcsolódtak az izraeliek elleni harcokba.

Egy palesztin katonai szóvivő szerint Náblúszban tüzet nyitottak az izraeli hadseregre, és az izraeliek az őket ért támadásra válaszoltak. Az AFP jelentése szerint a szóvivő megerősítette, hogy heves tűzpárbaj alakult ki az egyiptomi határ közelében fekvő Refah településen is, de az izraeliek nem szenvedtek veszteségeket. Lelőttek azonban egy tízéves palesztin fiút.
 

Izrael a légierőt is beveti

A Spiegel tudósítása szerint izraeli helikopterek palesztin kormányzati épületeket támadnak rakétákkal. Az izraeli hadserege vasárnap palesztin források szerint több rakétát lőtt ki a palesztin titkosszolgálat, és a Rafah nevű szervezet épületére. Az izraeliek nem erősíteték meg a támadás hírét – írja a német lap.

Gázában vasárnap katonai tiszteletadással eltemették azt a palesztin rendőrt, aki szombaton halt meg az izraeliek lövedékeitől, a Gáza-övezetben fekvő Dzsabalíja menekülttáborban pedig a Hámász palesztin ellenálló szervezet egyik harcosát, akit ugyancsak szombaton lőttek le az izraeli katonák. Mindkét gyászszertartás az Izrael elleni bosszúra felhívó tüntetésbe torkollott.

Az évek óta legsúlyosabb harcokat Ariel Saron, az ellenzéki Likud Párt elnökének látogatása váltotta ki a Templom-hegyre. A Jeruzsálem Óvárosában álló hely mind a zsidó, mind a muszlim vallás számára szent: itt állnak a jeruzsálemi templom maradványai, és itt van az iszlám vallás harmadik legszentebb mecsetje, az Al-Aksza is.
 

A felek egymást vádolják

Az izraeli külügyminiszter sajtótájékoztatóján gyanújának adott hangot, hogy a palesztin zavargásokat felülről irányítják. Nabil Sát palesztin főtárgyaló gyilkossággal vádoltak meg Izraelt, mert az nem rohamrendőrökkel, hanem katonasággal támadja a kődobáló tüntetőket. Egyiptom és Jordánia egyaránt a harcok beszüntetésére szólított fel, figyelmeztetve, hogy az végzetes hatással lehet a békefolyamatra. A palesztin vezetés az ENSZ-t kérte fel annak tisztázására, hogy miért robbantak ki a harcok.
 

Arafat akár a háborúra is készen áll

Az Arab Liga vasárnap Kairóban tartott rendkívüli ülésén politikai, anyagi és erkölcsi támogatásáról biztosította a palesztinokat az "agresszív izraeli tettekkel szemben", Jasszer Arafat palesztin elnök pedig kijelentette: ha rákényszerül, háborúzni fog Izrael ellen. Az Arab Liga tagországainak nagykövetei vasárnap Kairóban rendkívüli tanácskozásra gyűltek össze, hogy közös álláspontot alakítsanak ki az összecsapásokkal kapcsolatban. Az Arab Liga 22 állandó tagja a tanácskozás záróközleményében a "vérengzésekért" felelős személyek felelősségre vonását követelte.

Abdel Megid, az Arab Liga főtitkára elítélte Ariel Saron izraeli jobboldali politikusnak a jeruzsálemi Templom-hegyen, a mecsetek előtti téren tett látogatását, amely "nem csupán a palesztinokat háborította fel, hanem az egész muzulmán világot".

Az elhúzódó összecsapások végzetesen visszavethetik a közel-keleti békefolyamatot, ami a kudarcba fulladt Camp David-i tárgyalások után amúgy is akadozott. Egy hónap múlva újra összeül az izraeli parlament, ahol Ehud Barak kisebbségben lévő kormánya újabb bizalmatlansági indítványnak néz elébe. A béketárgyalások legsarkallatosabbkérdése Jeruzsálem: a palesztinok maguknak követelik Kelet-Jeruzsálemet, Izrael pedig a saját fővárosául szeretné látni az osztatlan szent várost.