Az angolai polgárháború kronológiája

A XV. század vége. A portugálok megjelennek Angolában.

1961. Kirobban a fegyveres harc a portugál gyarmatosítás ellen.

1975. január 13. A három függetlenségi mozgalom Lisszabon pártfogása alatt megegyezést ír alá, aminek nincs folytatása. A három függetlenségi mozgalom közül az Angola Felszabadításának Népi Frontját (FLNA) és az Nemzeti Szövetség Angola Teljes Függetlenségéért (Unita) Dél-Afrika és az Egyesült Államok, az Angolai Népi Felszabadítási Mozgalmat (MPLA) a Szovjetunió támogatja. A polgárháború kezdetét veszi.

1975 ősze. Dél-Afrika bekebelezi Angola déli részét, hogy az Unita támadást indíthasson az MPLA ellen. Az MPLA-nak a kubaiak segítenek. November 11-én az MPLA kikiáltja Angola függetlenségét.

1985 július. Az amerikai Kongresszus hatályon kívül helyezi a Clark módosítást, ami 1976 óta megtiltott minden katonai segítségnyújtást az Unitanak.

1988. december 22. Angola és Kuba New Yorkban aláírja azt a szerződést, amely a teljes, Angolában állomásozó kubai hadtest kivonulását biztosítja.

1991. május 31. Jonas Savimbi (Unita) és Jose Eduardo Dos Santos angolai elnök Bicesse-ben aláírja a békeszerződést a polgárháború befejezéséről. A békeszerződésben szerepel, hogy 1992 szeptemberében szabad választásokat tartanak. Az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) megfigyelőket küld az országba.

1992. szeptember 29-30. Parlamenti és elnöki választásokat tartanak, amelyet az MPLA nyer meg. Savimbi az MPLA győzelmét nem fogadja el, s újra kirobbantja a polgárháborút.

1993. szeptember 15. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 864. határozatában elítéli az Unitát, s egyben a kiújuló harcok felelősévé teszi.

1994. november 20. Megszületik a Lusakai egyezmény, amelyet - Savimbi kivételével - számos magas rangú felelős Unita személyiség aláír.

1996. augusztus. Savimbi kategorikusan elutasítja a luandai kormány azon javaslatát, hogy Savimbi kapja meg az elnök-helyettesi posztot.

1997. április 11. Az egykori Unita vezetők és a luandai kormány politikusai között létrejött Nemzeti Megbékélés és Egység Kormánya (GURN) hatékonyan működik.

1997. október 30. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszavazza (ellenszavazat nélkül) az Unita elleni szankciókat, aki nem hajlandó feloszlatni egységeit.

1998. december. A háború folytatódik az Unita és az angolai kormány között.

1999. március 20. Az angolai kormány ellene van, hogy az ENSZ angolai megfigyelő misszióját (Monua) fenntartsák.

1999. május 26. Az ENSZ egyik szóvivője bejelenti, hogy a novemberi harcok óta 300.000 ember volt kénytelen elhagyni otthonát.

1999. augusztus 27. Az ország északi részében (nem messze Uigetől) több százan haltak meg a harcokba, s kb. ötezren menekültek el.

1999 október 5. A dél-afrikai, s egyben a világ egyik legnagyobb gyémántkereskedő vállalata, a De Beers elrendeli az angolai gyémánt vásárlásának embargóját. Az anvari (Belgium) Gyémánt Főtanács is jóváhagyja és tiszteli a De Beers által elrendelt embargót.

<<< ANGOLA