a n g o l a i   p o l g á r h á b o r ú
Elemzés:
Angolai polgárháború, mindhalálig
Angolában a békén kívül mindent meg lehet szokni. Főleg a 25 éve dúló polgárháború okozta szőrnyűségeket: a frontokon elesett katonák és a csótányokon élő nyomorultak látványát. És a háborút örökéletűvé varázsoló gyémántokat...
Portré:
Kicsoda Jonas Savimbi?
„Nincs ideológiája, és a saját önző törekvésein kívül semmiben sem hisz. A harc egyszerűen az életmódjává vált...”, jellemezte a CIA angolai tevékenységének egykori irányítója, John Stockwell magyarul is megjelent Angolai akció című könyvében Savimbit.

Portré:
...és Dos Santos?
Nyelvtudásának és a nemzetközi politikában való jártasságának köszönhetően ő irányította az MPLA diplomáciáját, s a szocialista országokkal kapcsolatot kereső "országát" több KGST-tanácskozáson is képviseltette.

Jegyzet:
Az angolai polgárháború okai
A valaha portugál fennhatóság alá tartozó Angola függetlenségéért több mozgalom harcolt. Miután ezen függetlenségi mozgalmak 1975 január 13-án megegyeztek Lisszabonnal, egymás ellen fordultak.

Jegyzet:
Angola gazdasága, társadalma
Krónikus az éhínség, sokan csak a cukornádat szopogatva jutnak minimális kalóriához. Bár orvosokból nincs hiány, a gyógyszer kevés, a kolerajárvány pedig terjed.

Jegyzet:
Az angolai polgárháború finanszírozása
A folyók mentén, hordalékos talajban fellelhető gyémánt bányászata olcsó, s az így kitermelt gyémánt kilenctizede teljesen vagy majdnem drágakő tisztaságú.

Jegyzet:
Az UNITA-ra kivetett ENSZ-szankciók
Az UNITA ellen elrendelt ENSZ-szankciók hatástalanok voltak. Az egyedüli embargó, amelyet részben alkalmaztak (nevezetesen az európai országok és az Egyesült Államok) az UNITA vezetésének utazási tilalmára vonatkozott.
Az angolai polgárháború kronológiája
A polgárháború évszámokban, a rend kedvéért...


Térképek Angoláról
Ismét csak a rend kedvéért: térképek több felvonásban.


Linkek és bibliográfia
Olyan weboldalak listája, ahol még több információt szerezhet Angoláról, az ott zajló konfliktusról, illetve az afrikai konfliktusokról úgy általában. Ezenkívül egy tucat, a témában megjelent könyv listájához is hozzájuthat.

Elõkészületben: Sierra Leone, Etiópia-Eritrea, Kongó

Írta és szerkesztette: Dezsõ András (A kiadvánnyal kapcsolatban neki írjanak.)

Kiadja: INDEX

Minden jog fenntartva!