A „terroristaellenes háború”: 1999 - ?

 A Samil Baszajev neve által fémjelzett, főleg a fiatalok körében népszerű szeparatista törekvések nyomása alatt Maszhadov képtelen volt megfelelni Moszkva igényeinek. Intézkedései eredménytelennek bizonyultak mind az oroszok elleni erőszak, mind a szervezett bűnözés visszaszorításában.

A csecsen elnök nem tudta megakadályozni az ország iszlamizálódását sem, a világi törvénykezést fokozatosan felváltotta annak muzulmán változata, a saria. Mindezek következtében Maszhadov rövidesen elvesztette nemcsak népének, de Moszkva bizalmát is. 1999 októberétől Putyin kormányfő csecsen politikájában egyre inkább az emigráns csecsenek által alakított „Népi Gyűlés”-sel való egyezkedés került előtérbe. A „terroristák” elkergetése, a csecsenföldi helyzet „normalizálása” és az „emigráns kormány” hatalomra juttatása azonban egy újabb fegyveres beavatkozást igényelt.

 1999 szeptemberében a csecsen terrorizmus végérvényes megszüntetése érdekében az orosz légierő felújította támadásait Csecsenföld ellen. Kéthetes légi előkészítés után, több 60 ezer katona és 30 ezer belügyis részvételével megkezdődött a „második” szövetségi offenzíva. A ‘94-es csecsen háború kudarcaiból okuló orosz csapatok ezúttal sokkal könnyebben nyomultak előre. E „sikerhez” az alapos tüzérségi előkészítésen kívül a minőségibb katonaállomány (újoncokat nem vittek Csecsenföldre) és a minőségivel nagyobb zsold is hozzájárult. Mindeközben alaposan megszűrték az orosz sajtóba kerülő híreket is, így az offenzíva a sajtó által manipulált orosz társadalom teljes támogatottságát a háta mögött tudhatta.

Az egyre erőteljesebb, néha komoly szankciókat is kilátásba helyező nyugati tiltakozásokra Moszkva még fenyegetőbb hangvételű nyilatkozatokkal reagált. A delíriumos álmából egyre ritkábban magához térő Jelcin például egy alkalommal még az orosz nukleáris fegyvereket is szóba hozta, mint lehetséges választ egy nyugati beavatkozásra. Az összecsapások közben folytatódtak, a menekültek és a halottak száma meg csak nőtt. Május közepére az orosz csapatok minden általuk előzetesen kijelölt pontot elfoglaltak, ez azonban korántsem jelentette a szövetségiek teljes győzelmét; a déli hegyekben évek óta tartó kegyetlen partizánharc tovább folytatódott. Rendszeressé váltak a már „felszabadítottnak” hitt területek elleni csecsen rajtaütések is, melyek következtében az orosz alakulatok még ma sem érezhetik teljes biztonságban magukat Csecsenföldön.

Hogy mikor lesz végre újra nyugalom a régióban, egyenlőre senki nem tudja. Egy azonban biztos, Csecsenföld június 8-a óta annak a Putyinnak a közvetlen irányítása alatt van, aki még augusztus elején is úgy nyilatkozott a csecsenföldi beavatkozásról, mint az orosz államiság védelme érdekében tett elengedhetetlen lépésről. Amibe pedig, ugyebár, a külvilágnak semmi beleszólása nincs...
 
 
 

Csecsenföldi háború