Az orosz-csecsen konfliktus
 
A konfliktus háttere
A manapság többnyire csak "első csecsen háborúnak" nevezett 1994-es orosz offenzíva valójában nem az első orosz támadás az északkelet-kaukázusi nép ellen, a cári hadsereg XVI. századbeli kaukázusi megjelenése óta ennél jóval több alkalommal kerültek szembe egymással a területet védelmező csecsen és a hódító orosz csapatok.
A '90-es évek első csecsen háborúja
A csecsen függetlenség 1991-es kikiáltása után az akkor éppen darabjaira hulló Szovjetunió vezetői úgy döntöttek, egyenlőre nem vezényelnek csapatokat a térségbe (sőt, az ott állomásozó alakulataikat is kivonják), hátha „magától” is megoldódik a probléma. 
A "terroristaellenes háború": 1999 - ?
A Samil Baszajev neve által fémjelzett, főleg a fiatalok körében népszerű szeparatista törekvések nyomása alatt Maszhadov képtelen volt megfelelni Moszkva igényeinek. Intézkedései eredménytelennek bizonyultak mind az oroszok elleni erőszak, mind a szervezett bűnözés visszaszorításában. 

Aszlan Alijevics Maszhadov 
Aszlan Alijevics Maszhadov 1951-ben született abban a Kazahsztánban, ahová a második világháború alatt több tízezer csecsen lakost deportáltak. Maszhadov 18 évesen lépett be a szovjet hadsereg kötelékébe, s 1972-ben végzett a tbiliszi, majd 1981-ben a kalinyini tüzérségi akadémián. 
A csecsen gazdaság és társadalom
Csecsenföld szomorú sorsához valószínűleg gazdag olajmezői és a területén áthaladó igen fontos olajvezetékek is nagy mértékben hozzájárultak. Az elemzők nagy része szerint Moszkva nem csupán a "csecsen banditizmus leküzdése" érdekében szánta rá magát a csecsenföldi offenzívára, hanem stratégiai célkitűzései között volt az is, hogy újra rátegye kezét a Gróznij környéki olajmezőkre, nagy kapacitású finomítókra, a még ezeknél is fontosabb olajvezetékekre és a Kaszpi-tenger felől Oroszországba tartó vasúti útvonalakra. 
Dzsihád az Interneten
Napjaink technikai fejlődésének vívmányai a muzulmánok szent háborúját sem kerülték el, a dzsihád hirdetői legújabban a világhálón keresztül próbálják "felébreszteni alvó testvéreiket". 

Masood Al-Benin, az informatizált mudzsahid 
Az alábbi portré a fent említett Qoqaz.net egy tudósítójának kalandos életén keresztül azt próbálja meg bemutatni, miként lesz egy Franciaországban született, Angliában diplomázott fiatalemberből a dzsihád szent harcosa, azaz igazi mudzsahid.

A válság kronológiája

Kapcsolódó linkek

Térkép
Írta: Marinov Iván

Kiadja: INDEX

Minden jog fenntartva!