Masood Al-Benin, az informatizált mudzsahid (portré)

Az alábbi portré a fent említett Qoqaz.net egy tudósítójának kalandos életén keresztül azt próbálja meg bemutatni, miként lesz egy Franciaországban született, Angliában diplomázott fiatalemberből a dzsihád szent harcosa, azaz igazi mudzsahid.

 A Franciaországban született Masood Al-Benin világrajövetelekor nem sokan gondolták, hogy a csöppnyi kis teremtésből néhány évtized múlva kemény iszlám harcos, mudzsahid lesz. Masood szülei ugyanis nem voltak muzulmán vallásúak: édesanyja született francia, édesapja pedig benini származású afrikai bevándorló volt. Tanulmányainak befejezésekor Masood Londonba utazott, ahol közgazdász képesítést szerzett. Ezekben az időkben került szorosabb kapcsolatba az iszlám vallással, ami további életét jelentősen befolyásolta. Egy mudzsahid veteránnal folytatott beszélgetés után Masood úgy döntött, hittestvérével együtt Afganisztánba utazik, és ott részt vesz egy igazi mudzsahid kiképzésen. Egy héttel az indulás előtt azonban váratlanul változott a helyzet, és Masood-ék Afganisztán helyett végül a háború sújtotta Csecsenföldre utaztak. A bizonytalan kimenetelű túra előtti felkészülés során kapta egyébként az örökösen jókedvű Al-Benin a Masood nevet, ami magyarul annyit jelent, vidámnak lenni.

A kis csoport az 1994-1996-ig tartó csecsen-orosz háború vége felé érkezett Csecsenföldre, ahol a leendő harcosok igen kemény katonai tréningen estek át. A kiképzést követően az informatikában is jártas Masood-ot egy komputerlabor vezetésével bízták meg. A számítástechnikai hálózat kiépítésén, irányításán és a kezelőszemélyzet oktatásán kívül Masood azt is vállalta, hogy az időközben felállított 30 iszlám bíróságot (saria-bíróság) is ellátja modern technikával. Munkájuk végeztével Masood és társai úgy döntöttek, visszatérnek hazájukba, ám a Csecsenföldön harcoló külföldi mudzsahidek vezére végül maradásra bírta őket. Masood idejének nagy részét ezután a Korán és az arab nyelv tanulmányozása töltötte ki, s nagy kitartásának meg is lett az eredménye: Masood olyan szinten elsajátította az arabot, hogy ezután többé már nem volt hajlandó a hitetlenek nyelvén beszélni.

Az 1996-ban aláírt fegyverszüneti megállapodás azonban nem hozta el a békét Csecsenföld lakosai számára, a harcok folytatódtak, sőt, 1999 decemberében az orosz hadsereg újra támadásba lendült. Ezekben a harcokban már Masood is részt vett, ám nem csupán mint könyörtelen mudzsahid, hanem mint tudósító és riporter egy személyben. Amíg Masood társai a csaták fáradalmait pihenték, ő az ütközetekben felvett videofilmeket vágta, szerkesztette és „szórta” az Internet segítségével szerte a világba. 2000 januárjában aztán véget ért e kettős élet, Masood ugyanis súlyos sérülést szenvedett és úgy tűnt, felépülésére - „igazi” muzulmán orvos hiányában - Csecsenföldön nincs esély. A csecsenek „netriporterét” - két másik sérült mudzsahiddal és csecsen harcossal egyetemben - teherautóra rakták és megindították a határ felé. Masood élete végül egy orosz ellenőrzőpontnál ért véget, ahol is a teherautót igazoltatni kívánó szövetségi katonák és a csomagtartóban utazó sérült mudzsahidok közti tűzpárbajban halálos találat érte őt. A rajtaütés napján, 2000. április 12-én teljesült Masood régi vágya: igazi Shaheed, azaz mártír lett.
 
 

Csecsenföldi háború