Akitõl a megoldást várják: Andrés Pastrana

A Pastrana név Andrés 1998-as megválasztása elõtt sem volt ismeretlen a kolumbiai politikai életben: 1970 és 1974 között már volt egy ilyen nevû elnöke az országnak, Misael Pastrana, aki egyébként nem más, mint jelenlegi elnök édesapja.

A bogotai polgármesterként, majd konzervatív szenátorként is tevékenykedõ Andrés elõször 1994-ben pályázta meg a legmagasabb állami tisztséget, akkor azonban még vereséget szenvedett a liberális Ernesto Sampertõl. Igaz, Pastrana már akkor sem nyugodott bele könnyen választási vereségébe. Néhány nappal az eredmények kihirdetése után korrupcióval vádolta meg a gyõztest, és felszólította a lemondásra. S noha Pastrana bizonyítani is tudta, hogy kampánya alatt Samper 6 millió dolláros támogatói szerzõdést kötött az egyik legnagyobb kolumbiai kábítószer-maffiával, a Cali kartellel, a liberális többségû parlamenti vizsgálóbizottság felmentette az elnököt a vádak alól. Hogy Pastrana miért várt az információival, és miért csak a választás után robbantotta fel komoly nemzetközi következményekkel (az Egyesült Államok megtagadta a vízumot Kolumbia elsõ számú emberétõl) is járó politikai bombáját, nem tudni; ügyetlen taktikázása azonban még saját pártján belül is sok problémát okozott neki.


Pastrana a FARC vezetõivel tárgyal

Pastrana választásoktól választásokig tartó, 4 éves kíméletlen kampánya az államfõ ellen arra azért mégiscsak jó volt, hogy az utódjaként kijelölt liberális elnökjelölt kampányát alaposan megnehezítse. Pastrana 1998-as gyõzelme azonban még a liberális pártot jelentõsen meggyengítõ korrupciós vádak ellenére sem volt egyértelmû, a választások elsõ fordulójában ugyanis még a liberálisok ellenjelöltje, a Samper árnyékából végül is sikeresen kilépõ egykori belügyminiszter állt jobban. A második fordulóban aztán fordult a szerencse, s a választásokból végül az örömkönnyeit a kamerák elõtt sem szégyenlõ Pastrana került ki gyõztesen. A Konzervatív Párt, a Nagy Szövetség a Változásokért, a gazdasági élet fõbb szereplõi, valamint a gerillák által is támogatott Pastrana pedig hozzáláthatott legfõbb választási ígértének teljesítéséhez: nevezetesen ahhoz, hogy békét csináljon.
 

<<< Kolumbia