Ugrásra kész szomszédok

 Kolumbiának belsõ fegyveres konfliktusain kívül közvetlen szomszédait sem árt folyamatosan szemmel tartania, bármikor megtörténhet ugyanis, hogy valamelyik „bekéredzkedik” a területére.

A Kolumbiától délre fekvõ Ecuadorra az illegális fegyverszállítások miatt kell odafigyelnie a kormánynak, de legfõképpen az ország biztonságát szolgáló alakulatoknak. Annak ellenére ugyanis, hogy az Egyesült Államok - éppen a Kolumbiába irányuló fegyvercsempészet miatt - felfüggesztette ecuadori szállításait, a határon túlról továbbra is érkeznek a fegyverek, melyek aztán a gerillák vagy a paramilitárisok kezébe kerülve komoly veszteségeket okoznak a hadseregnek.

Az északi szomszéd, Panama kedvelt célpontja a paramilitáris akciók, illetve gerillatámadások menekültjeinek, mivel az apró ország partjai akár egy kis lélekvesztõvel is elérhetõk egy órán belül. Ez persze nincs ínyükre a panamai hatóságoknak, és a helyi média útján mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy a menekülteket kábítószer-kereskedõknek bélyegezve azonnal visszatelepíthessék.

A perui helyzet sem sokkal jobb, ezen a határszakaszon át is folyamatos az elvándorlás. „Igazi” konfliktusra azonban egyenlõre itt sincs kilátás, bár 1998-ban, a Peru és Ecuador közti békeszerzõdés aláírása után volt egy kis mosolyszünet a két ország között. Fujimori perui elnök kampányát ugyanis, mely a perui alakulatok ecuadori határról kolumbiai határra történõ áttelepítését szorgalmazta, a kolumbiaiak nem vették jó néven, miként azt sem, ahogyan a szomszédos ország elnöke a FARC lefegyverzésérõl nyilatkozott.

A Kolumbiából történõ tömeges elvándorlások tükrében persze egyáltalán nem meglepõ az a tény, hogy a szomszédos országok - az esetleges gerillatámadásokat leszerelendõ - megerõsítik határalakulataikat. Ezekbõl a megerõsítésekbõl azonban az Egyesült Államok sem maradhat ki, és ez már sokkal veszélyesebb helyzetet teremt a szuverenitását makacsul védõ Kolumbia tágabb környezetében, nem beszélve arról, hogy intervenciós fenyegetettségében a FARC is kiszámíthatatlanabbá válhat, ami egyáltalán nem kedvez a kolumbiai békefolyamatnak.
 

<<< Kolumbia