Fõszerepben a R.U.F

Forradalmi Egyesült Front (RUF)

  Annak ellenére, hogy a Forradalmi Egyesült Front (RUF) alapvetõen õserdei, ún.  dzsungel hadsereg (bush army), a kormány hadserege és a nyugat-afrikai békefenntartó erõk (ECOMOG) számára is kemény ellenfélnek bizonyul. 

A 20-30 ezer fõsre taksált RUF fõ taktikája a rajtaütésszerû, gyors gerillatámadásokon alapul. A lázadók többsége fiatal, nem ritka közöttük a mindössze 9-10 éves (!) harcos sem. A RUF toborzása brutális: a gyermekeket sokszor azzal kényszerítik katonáskodásra, hogy lemészárolják a szüleiket és a falu fõnökét, így az árváknak megszûnik minden kapcsolatuk egykori otthonukkal. A kisgyermekeket gyakran alkoholos és kábítószeres állapotban küldik bevetésekre. A különféle bódító szerek hatása alatt a rituális kannibalizmus sem ritka jelenség. A lázadók az általuk elfoglalt területek falvainak lakosait terrorizálják: ismert katonai stratégiájuk, hogy harc közben ártatlan gyermekeket és nõket használnak élõ pajzsként. A RUF egyik jellegzetes „harcmodora”, hogy a megszállt települések civil lakosainak végtagjait amputálja, rosszabb esetben pedig lemészárolja õket. Asszonyait, gyermekeit a lázadók megerõszakolják, házaikat puszta szórakozásból felégetik. Az ENSZ-szakértõk szerint a sokszor kamasz fiatalok által elkövetett bûncselekmények jóval brutálisabbak, mint a világ bármely más konfliktusainál elõforduló cselekmények.

A RUF mészárlása

Amikor a RUF erõinek 1999 januárjában Freetown közel felét sikerült elfoglalniuk, akkor bizonyosodott be, hogy a lázadók jól koordinált, logisztikailag jól kivitelezett, gyors, elõre megtervezett támadásokat tudtak végrehajtani. A lázadók közötti magas szintû kommunikációs technikák minõségén még a RUF-ot ismerõ szakértõk is meglepõdtek. Különösen fontos a terepakadályok elhelyezésénél tapasztalt újonnan demonstrált képességük. Az ECOMOG mérnökei állítólag több jól kialakított gyalogság-elhárító aknamezõt, azaz nem csak primitív, aknákkal itt-ott teleszórt területet is megtisztítottak a Freetown-félszigeten, továbbá Lungi és Port Loko között tankelhárító aknamezõket is felfedeztek. Mindezeknek a célja az ECOMOG haladásának megnehezítése volt. Az ECOMOG emberei a Freetown-félszigetrõl keletre is találtak olyan tankelhárító árkokat, amelyek profi munkára utaltak. Egyes információk szerint a RUF légelhárító tûzérséggel is rendelkezik. Ezen felfedezések jelzik, hogy a RUF több egyszerû dzsungel hadseregnél, s képes arra, hogy fokozatosan komoly konvencionális hadsereggé váljon.  Jelenleg az országnak több mint a fele a RUF ellenõrzése alatt áll.
 
 

<<< Sierra Leone