S i e r r a  L e o n e
(Egy az egybe, képek nélkül itt!)
Elemzés:
Megcsonkítva
Valamennyire enyhült a Serra Leonét immár tíz éve uraló erõszak és káosz, amióta az ország a nemzetközi közösségek gyámságát élvezi, s a kormány minden egyes „leszerelõ” lázadónak 300 dollárt juttat. Mivel azonban az 1999 nyarán megkötött békemegállapodásban leírt feltételek eddig még nem valósultak meg, a harcok bármelyik pillanatban fellángolhatnak. 
Jegyzet:
A polgárháború okai
 A szegényebb régiókban élõ kamaszok kilátástalan, nagyon rossz szociális körülmények között élnek, s a RUF-hoz való csatlakozás hízelgõ karrierlehetõség a számukra. A lázadók között a szegény fiatalok húst ehetnek, saját fegyverük lehet, és végeredményben szabadon garázdálkodhatnak. 
Jegyzet:
Fõszerepben a R.U.F
A kisgyermekeket gyakran alkoholos és kábítószeres állapotban küldik bevetésekre. A különféle bódító szerek hatása alatt a rituális kannibalizmus sem ritka jelenség. A lázadók az általuk elfoglalt területek falvainak lakosait terrorizálják: ismert katonai stratégiájuk, hogy harc közben ártatlan gyermekeket és nõket használnak élõ pajzsként.
Portré:
Kicsoda Foday Sankoh?
 „Függetlenségi harcának” elsõ fegyvere a saját kamerája volt: hétköznapi embereket, politikusokat és falvakat filmezett le. 1981-ben Bobába, az ország második legnagyobb városába költözött, ahol elkezdte szervezni függetlenségi hadseregét. 
Jegyzet:
Sierra Leone társadalma
Sierra Leonéban szinte valamennyi család megtapasztalta a polgárháború szõrnyûségeit: a lázadók által végrehajtott tömeges gyilkosságok miatt az átlagos élettartam ma az egyik legalacsonyabb a világon, mindössze 37 év. 
Jegyzet:
A zsoldosok szerepe
Az is egyértelmû, hogy a lázadóknak repülõgéppel és helikopterrel Sierra Leonéba eljutatott könnyûfegyverek szállításában külföldi zsoldosok segédkeznek. A zsoldosok közül a legtöbben ukrán nemzetiségûek, de nem ritka a francia és angol zsoldos katona sem. Megbízható információk szerint az ukránok nemcsak a szállításban, hanem a fegyveres küzdelemben is aktívan részt vesznek. 
Jegyzet:
A gyémántok szerepe
Libéria a RUF bankára és elsõszámú támogatója lett, cserébe a Sierra Leonéból ellopott gyémántokkal kereskedhetett. A kilencvenes évek végére Libéria a gyémántokkal kapcsolatos bûncselekmények legfõbb központjává vált, a jól prosperáló üzletet az Afrikára kiterjedõ fegyver-és drogkereskedelemmel éppúgy összekapcsolva. 
A Sierra Leone-i polgárháború kronológiája
A polgárháború évszámokban...

Térkép Sierra Leonéról
 No comment. 

Linkek és bibliográfia
Link és bibliográfia azoknak, akiket még részletesebben érdekel a Sierra Leone-i konfliktus, illetve az ország. Ezenkívül egy tucat, a témában megjelent könyv listájához is hozzájuthat itt.
Elõkészületben:  Etiópia-Eritrea, Kongó, Szomália, Szudán

 Írta és szerkesztette: Dezsõ András (A kiadvánnyal kapcsolatban neki írjanak.)

Köszönet Peter C. Andersennek, a Sierra Leone Web szerkesztõjének, hogy hasznos információkkal és tanácsokkal segítette munkámat. (D.A)

 Kiadja: INDEX

 Minden jog fenntartva!