A Sierra Leone-i polgárháború kronológiája
 

1961 április 27. Sierra Leone, brit protektorátus a Commonwealth keblén függetlenné válik.

 1967 március. Siaka Stevens ellenzéki pártja, az APC (All People`s Party) nyeri az általános választásokat. Egy katonai puccs azonban meggátolja a gyõztest abban, hogy hatalomra kerüljön.

1968 április. Államcsíny. Egy Stevens által vezetett polgári kormány kerül hatalomra.

1971 április. Egy újabb  katonai hatalomátvétel elkerülése érdekében guinéei csapatok lépnek közbe. Kikiáltják a köztársaságot. Siaka Stevens államelnök.

1978.  Egy referendum jóváhagyja azt az alkotmánymódosítást, amely az egypártrendszert írja elõ. Az APC lesz Sierra Leone egyetlen pártja.

1981. Gazdasági válság és pénzügyi botrányok miatt elégedetlen a nép.

1985.  Joseph Saidu Momohot (APC) választják meg az állam elnökének.

1991 március 23. A Forradalmi Egység Front (RUF) gerillatámadásokat indít a libériai NPFL-vezér, Charles Taylor támogatásával.

1991 szeptember 2. Egy referendum jóváhagyja a többpártrendszert elõíró új alkotmányt.

1992 április 29. Joseph Momoh elnök hatalmát megdöntik Valentin Strasser kapitány katonái.

1995 szeptember. A Foday Sankoh vezette RUF Libéria támogatását élvezve egyre több támadást indít Sierra Leone fõvárosa, Freetown ellen.

1996 január 16. Strasser elnököt elûzik Guinée felé. A végrehajtó hatalom Julius Maada Bio generális kezébe kerül.

1996 március 16. Szabad választások. A Sierra Leone’s People Party (SLPP) jelöltjét, Ahmed Tejan Kabbahot választják az ország elnökévé. 

1997 május 25. A RUF államcsínyt hajt végre. Kabbah elnök Guinéeba menekül. A Nyugat-Afrikai Államok Gazdasági Közösségének (CEDEAO) békefenntartói, az ECOMOG júniusban elûzi a katonai kormányt.

1997 október 23. A CEDEAO segedelmével Conakryban (Guinée) egyezmény születik: a katonai kormány beleegyezik, hogy újra Kabbah lesz az elnök. A hadsereget hivatalosan az ECOMOG ellenõrzése alá vonják.

1998 május 22. Az ECOMOG felszabadítja Freetownt. Sankohot letartóztatják. A falvakban a lázadók Sam Bockarie vezetésével terrorizálják a lakosokat: a mindennapos kivégzések és elrablások száma megnõ.

1999 június 27. Létrejön a Lomé-i egyezmény Kabbah elnök és a lázadók vezére, sankoh között. A békéért cserébe számos letartóztatott lázadó (gyilkos) amnesztiában részesül.
 
 

<<< Sierra Leone